Townships

Townships är de fattiga områdena här som ligger något utanför centrum. Här bor invånarna i nästintill fallfärdiga enplanshus och ibland även i plåthus som ser ut att rasa ihop närsomhelst. Alla som bor här är fattiga och pratar xhosa och lite afrikaans och engelska.

Jag skulle gissa på att de flesta här jobbar som hushållerskor, kassörskor, vaktmästare, städare osv. Sådana typ av jobb går i första hand till svarta kvinnor, sedan svarta män, vita kvinnor och till sist vita män. Härom veckan pratade jag med en arbetslös vit man i 50 års-åldern från Johannesburg. Han sa det att han har det svårast av alla att få jobb här. När jag träffade honom igen efter någon vecka så hade han fått ett jobb där han håller koll på folk utanför en mataffär så de inte går iväg med kundvagnarna för några Rand om dagen. Sådana typ av jobb får man alltså räkna med som en äldre vit man utan erfarenhet och utbildning. Jag vet inte vart han bor, förmodligen har han inget hem, men han bor inte i townshipsen i alla fall. Där bor bara svarta.

Vi har några gånger nu hjälp till på JBay Recycling Project som befinner sig mitt inne i townshipsen. Det är en organisation som ser till att skräpet där sorteras och slängs på rätt sätt. Varje måndag har de öppet för folk att lämna sitt skräp, där vi i sin tur sorterar upp det i stora säckar. Se bilderna. Oftast är det barnen i familjerna som kommer hit med skärpet, vissa känner jag igen från förskolan. Det är ett ganska tråkigt jobb och man blir väldigt smutsig, kladdig och trött av att stå i solen. Men det är ett bra jobb som behövs här, så det är värt det.

Var glad för det du har. Ha det gött
Sharp sharp.

20140210-194813.jpg

20140210-194839.jpg

20140210-194904.jpg

Comments are closed.